1
026-34701592       021-66628875
 
time
از شنبه تا پنجشنبه - ساعت 9 الی 17 
جستجو
گروه خبري : آخرین اخبار
تاريخ انتشار : 1398/04/31 - 15:34
كد :5

پیچ و مهره گالوانیزه گرم چیست؟

گالوانیزه گرم  یا  Hot Dip Galvanization یکی از قدیمی ترین و موثر ترین پوشش های مقاوم در برابر خوردگی می باشد.جهت مشاهده متن کامل مقاله وارد شوید!

گالوانیزه گرم فرآیندی از پوشش فولاد با لایه ای از روی برای ایجاد حفاظت در برابر خوردگی است. این امر با غوطه ور کردن فولاد در حمامی از روی مذاب حاصل می شود که پوشش متالورژیکی را تشکیل می دهد که در برابر خوردگی بسیار مقاوم است.

پیچ‌ و مهره‌های گالوانیزه گرم معمولاً در پروژه‌های ساختمانی در فضای باز مانند پل‌ها، بزرگراه‌ها و برج‌های انتقال نیرو که در معرض شرایط محیطی سخت قرار دارند، استفاده می‌شوند. فرآیند گالوانیزه محافظت بادوام و طولانی مدت در برابر زنگ زدگی و خوردگی را فراهم می کند و آنها را برای چنین کاربردهایی ایده آل می کند.

پیچ و مهره های گالوانیزه گرم علاوه بر مقاومت در برابر خوردگی بالا، به دلیل استحکام و دوام بالا نیز شناخته می شوند. آنها معمولاً برای مطابقت با استانداردهای خاصی مانند استانداردهای تعیین شده توسط انجمن آزمایش و مواد آمریکا (ASTM) ساخته می شوند تا از کیفیت و قابلیت اطمینان آنها اطمینان حاصل شود.

به طور کلی، پیچ‌ و مهره‌های گالوانیزه گرم انتخابی عالی برای هر کاربردی است که به بست‌های محکم، بادوام و مقاوم در برابر خوردگی نیاز دارد.

ساختار پوشش گالوانیزه گرم

شکل گیری پوشش گالوانیزه (در روش گالوانیزه گرم) در سطح فولاد، یک واکنش متالورژیکی می باشد. در این فرآیند ترکیب روی (Zn) و آهن (Fe) باعث ایجاد لایه های سختی در سطح قطعات می گردد.
سطحی ترین لایه (Eta) نام دارد. اتا پس از بیرون آوردن قطعات از داخل مذاب روی (zinc) تشکیل می شود. تقریبا از  100% روی (Zinc) تشکیل شده است. طبق تصویر فوق، سختی لایه های آلیاژی تشکیل شده  Zeta, Delta, Gamma  بیشتر از سختی فولاد خام (Base Steel) می باشد. علت آن ترکیب آهن و روی و تشکیل آلیاژیی جدید می باشد. این ویژگی به پوشش گالوانیزه گرم خاصیت ضد سایشی بسیار بالایی می بخشد.

پیچ و مهره گالوانیزه

موارد استفاده از پیچ و مهره گالوانیزه گرم

بیشترین کاربرد پیچ و مهره گالوانیزه گرم برای قطعاتی است که در فضای باز و تحت عوامل فرسایشی شدید نظیر رطوبت، نور، گرما، سرما، باد، و … قرار دارند. دکل های انتقال برق، پایه چراغهای روشنایی، و گاردریل بزرگراه ها، از این شمارند. گالوانیزه گرم نسبت به گالوانیزه سرد (الکتریکی) عمر بسیار بیشتری دارد. عمر پیچ و مهره گالوانیزه گرم  دست کم  25 سال می باشد. (البته به شرط عدم تماس آب قطعات با آب شور) البته در مناطق شهری خشک این عدد به 80 سال هم می رسد. دمای بالاتر از 200 درجه سانتی گراد باعث جدا شدن روی در لایه های بین فلزی می شود. این دما برای استفاده از این نوع پوشش مناسب نیست. 

برای اطلاع از قیمت و خرید پیچ با ما تماس بگیرید. 

فرایند پوشش دهی پیچ و مهره گالوانیزه گرم

شستشو
قطعات با توجه به میزان زنگ زدگی و چربی مراحل شستشو را طی می کنند. در صورتی که قطعات قبلا” دارای پوشش باشند در این مرحله پوشش آنها برداشته می شود. برای این کار معمولا از چربی گیرها و اسیدهای ضعیف استفاده می کنند. سطح قطعات باید عاری از هر نوع پوسته و پوشش باشد.

پیچ و مهره گالوانیزه

خشک کردن
قطعات پس از شستشو باید خشک شوند. در صورتیکه قطعه خیس وارد مذاب روی گردد باعث پرتاب روی به اطراف می شود. برای سرعت بخشیدن به فرآیند خشک کردن، قطعات را داخل وان پیشگرم قرار میدهند. این عمل علاوه بر اطمینان از خشک شدن قطعات دمای آنها را بالا می برد. پیشگرم کردن از کاهش بیش از حد دمای وان مذاب توسط قطعات ورودی پیشگیری می کند. قطعاتی که وارد وان مذاب روی می شوند به سرعت دمای وان را پایین می آورند.
وان مذاب برای رسیدن به دمای قبلی مدت زمانی معطل می شود. با پیش گرم کردن قطعات این زمان کمتر می شود. دمای وان پیش گرم معمولا کمتر از 350 درجه است.

مطالب بیشتر: سایت فروش پیچ و مهره

پوشش دهی
قطعات در این مرحله وارد وان مذاب روی می شوند. ابعاد وان مذاب با توجه به اندازه قطعات متفاوت است. دمای وان مذاب با توجه به نوع قطعات و ضخامت پوشش، عددی بین 450 تا 580 درجه سانتیگراد می باشد. دمای وان برای تمامی قطعات هر محموله باید یکسان باشد. در غیر اینصورت ضخامت پوشش قطعات یکسان نخواهد شد. فرایند پوشش دهی قطعات آهنی و بدون رزوه در این قسمت پایان می یابد.

سانتریفیوژ
پس از خروج قطعات از وان مذاب روی، به دلیل باقی ماندن روی در بین رزوه ها، قطعات (پیچ و مهره گالوانیزه گرم شده) رزوه دار نیاز به سانتریفیوژ شدن دارند. قطعات پس از خروج از وان روی به سرعت وارد دستگاه سانتریفیوژ مخصوصی می شوند. روی بجای مانده در داخل رزوه ها بدین طریق خارج می شود. دمای قطعات در مرحله سانتریفیوژ نباید به کمتر از 350 درجه برسد. در غیر این صورت نظافت رزوه های به درستی انجام نخواهد شد. سرعت عمل در این مرحله مهم است.

کوئنچ آب
پس از مرحله سانتریفیوژ دمای قطعات به حدود 250 درجه سانتیگراد رسیده است. در این دما واکنش بین روی و آهن هنوز ادامه دارد. برای توقف این واکنش قطعات وارد وان کوئنچ آب می شوند.

بیشتر بدانید: پیچ و مهره سوله

پیچ و مهره گالوانیزه گرم چه ویژگی هایی دارد؟ 

بسیاری از افراد معنی دقیق پیچ و مهره گالوانیزه گرم را نمی دانند. در واقع فکر می کنند گالوانیزه گرم یک نوع پیچ یا مهره است در صورتی که این تفکر اشتباه است. در واقع گالوانیزه گرم یک نوع پوشش برای انواع پیچ و مهره های تولید شده است و این پوشش استانداردهای مخصوص به خود را دارد.

یشترین کاربرد پیچ و مهره گالوانیزه گرم برای قطعاتی است که در فضای باز و تحت عوامل فرسایشی شدید نظیر رطوبت، نور، گرما، سرما، باد، و … قرار دارند. دکل های انتقال برق، پایه چراغهای روشنایی، و گاردریل بزرگراه ها، از این شمارند. گالوانیزه گرم نسبت به گالوانیزه سرد (الکتریکی) عمر بسیار بیشتری دارد. عمر پیچ و مهره گالوانیزه گرم  دست کم  25 سال می باشد. (البته به شرط عدم تماس آب قطعات با آب شور) البته در مناطق شهری خشک این عدد به 80 سال هم می رسد. دمای بالاتر از 200 درجه سانتی گراد باعث جدا شدن روی در لایه های بین فلزی می شود. این دما برای استفاده از این نوع پوشش مناسب نیست.

پس حالا می دانیم که هدف از اعمال پوشش گالوانیزه گرم بر روی پیچ و مهره ها در هنگام تولید افزایش راندام و مقاومت پیچ و مهره ها در برابر عوامل خوردگی مانند رطوبت، نوسان دما و از این قبیل عوامل است. به عنوان مشاوره خرید پیچ و مهره گالوانیزه گرم در هنگام خرید پیچ و مهره گالوانیزه گرم بدانید که باید طبق عوامل محیطی مکان زندگی خود دست به انتخاب نوع پوشش بزنید و امکان این وجود دارد که با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی متفاوت نوع پوشش ها هم دستخوش تغییر شوند.

 

بیشتر بدانید: پیچ hv چیست

 

معایب پیچ و مهره گالوانیزه گرم

عموما پوشش گالوانیزه سرد و گرم در کنار یکدیگر ایجاد می شوند. هر چند که پوشش گالوانیزه گرم یک جایگزین بهتر از خودش پیدا کرده است اما هنوز هم خیلی از پیچ و مهره ها این نوع پوشش را دارند. دمای روی مذاب بیشتر از دمای تمپر فولادهای کربنی می باشد. بنابراین سختی قطعات سختکاری شده که از فولادهای کربنی ساخته شده اند در این فرآیند به شدت افت می کند. این افت سختی باعث تغییر خواص مکانیکی قطعات می گردد. افت سختی در پیچ و مهره گالوانیزه گرم که پایه مواد آنها فولاد کربنی باشد امری اجتناب ناپذیر است.

آسیب دیدگی رزوه های خارجی در حین سانتریفیوژ و یخ زدگی روی در رزوه های داخلی و خارجی (پیچ و مهره) از دیگر معایب این نوع پوشش به شمار می روند. به عبارتی مهندسان در هنگام ایجاد پوشش گالوانیزه گرم zn را به داخل فولاد نفوذ داده و در نتیجه یک پوشش سطحی خیلی مقاوم ایجاد می کنند تا خراشی بر روی پیچ و مهره ها ایجاد نشود و زنگ زدگی عمرمفید پیچ و مهره ها را کاهش ندهد.

ضخامت پوشش پیچ و مهره گالوانیزه گرم و استاندارد های مربوطه

از رایج ترین و شناخته شده ترین استانداردها در زمینه گالوانیزه گرم می توان به ASTM A 153, ASTM F 2329, ASTM A 123  اشاره نمود. حداقل ضخامت پوشش قابل قبول برای پیچ و مهره گالوانیزه گرم 45 میکرون می باشد.

دما و زمان دو عامل اصلی در تعیین ضخامت این نوع پوشش هستند. هر چه دمای مذاب روی بیشتر باشد ضخامت کمتر خواهد بود و هرچه دمای مذاب روی کمتر باشد ضخامت پوشش بیشتر. مدت زمان نگهداری قطعات در داخل وان مذاب نیز بر ضخامت تاثیر گذار است. این زمان از سه تا پانزده دقیقه بوده و بسته به حجم و نوع قطعات متغییر است.

پیچ و مهره گالوانیزه

نتیجه گیری درباره پیچ و مهره گالوانیزه

استیل جز فلزات با قیمت بالا است، از طرفی استیل نسبت به فولاد خواص مکانیکی ضعیف‌تری دارد. به همین دلیل، گاهی در برخی شرایط، برای محیط‌های مرطوب و خورنده، امکان استفاده از پیچ و مهره استیل وجود ندارد. از طرفی پیچ و مهره فولادی نیز، با توجه به مقاومت به خوردگی ضعیف برای این موقعیت‌ها مناسب نیستند. در این صورت است که از پیچ و مهره گالوانیزه استفاده می‌شود.

پیچ و مهره گالوانیزه، پیچ و مهره‌های آهنی یا فولادی با یک روکش از عنصر زینک هستند. گالوانیزه کردن یک روش پوشش دهی است که برروی پیچ و مهره‌های آهنی و فولادی با هدف اصلی بهبود مقاومت به خوردگی انجام می‌شود. البته در مورد اتصال دهنده‌های آهنی، گالوانیزه کردن خواص مکانیکی را نیز تا حدودی بهبود می‌بخشد.